Mededeling

Beste mensen,

Onlangs is de website verplaatst naar een andere server om bij te blijven met de nieuwste mogelijkheden.
Dit heeft echter ook enkele problemen veroorzaakt. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe website.

Uploaden van foto's kan momenteel problemen opleveren.

Inzendingen uploaden gaat via de procedure zoals te lezen op deze pagina.

IMAGE Lieke Anna op visite
Saturday, 11 May 2019

Op zaterdag 11 mei 2019 hadden achtentwintig clubleden bezoek van Lieke Anna, een verhalen vertellende fotografe. Als je deze energieke fotografe hebt gehoord *) is je duidelijk dat er een verschil bestaat tussen 'een foto nemen' en 'een beeld maken', zover je dat nog niet duidelijk was.

Lieke Anna praat over thema's, locatie, kleur, symbolisme en kleding

Noot: de kleurenbanden in de projectie zijn veroorzaakt door interferentie van beamer en GSM... ze zaten uiteraard niet in de slide...

Ze vertelt dat de nabewerking van een beeld zes tot tien uur kan kosten. Daaraan gaat een proces vooraf van uitdenken van een opname. Het Wat, Hoe en Waarom moet tevoren goed doordacht zijn. Als je dat lukt, heb je de grootste kans op een geslaagd beeld.

Het mooie van Lieke als spreekster is niet alleen dat ze vlot presenteert, maar ook dat ze vertelt hoe ze haar werk maakt en verhaalt over de valkuilen die ze tegenkomt. Haar inleiding gaat niet alleen over foto's en over de emoties die ze in haar beelden vastlegt maar ook over hoe ze zich ontwikkelt, als kunstenaar maar ook als ondernemer. Ze laat 'speed edits' zien en foto's voor en na bewerking. Ze vertelt uitbundig over haar tocht om verder te komen in de fotografische wereld. Bekijk haar video over dit onderwerp (onderaan de pagina, onder de pakkende titel 'How to get shit done in photography', overigens Nederlands gesproken).

De samenwerking met Stef Bos komt uitgebreid aan de orde. Hoe een toevallige ontmoeting leidde tot een samenwerking die in een boek 'Ruimte' uitmondde. Dat is met haar eenendertig jaar een prachtige prestatie en een stapsteen naar volgende projecten. Het is niet vreemd dat ze de meegebrachte boeken uitverkocht.

Signeersessie

Het boek is aanleiding te vertellen over zelfpromotie, waar je op sociale media en in persoonlijke netwerken aan moet blijven werken. Beurzen bezoeken, aan wedstrijden deelnemen, zorgen dat je gepubliceerd wordt, een fotografisch CV opbouwen - het is allemaal belangrijk om met je kunst in de kijker te komen. Dat leidt er vervolgens weer toe, dat je selectiever kunt zijn in de opdrachten die je accepteert. Betaalde opdrachten die geheel in je eigen stijl passen geven lucht voor eigen vrij werk.

Prachtige fine-art-afdrukken

Ik denk dat een fotoclub gasten als Lieke Anna nodig heeft voor de frisse wind. Niet alleen voor de prachtige fotografie die de kunstenaar meebrengt, maar ook om de inspirerende verhalen. Fotograferen is niet een foto nemen, maar hard werken aan je fotografische ontwikkeling. Haar verhaal is de welgemikte duw die je af en toe nodig hebt om in de goede richting te gaan.
Kijk uitgebreid rond op haar site, de foto's en het blog. Er is ook een deel van de uitzending van Tijd voor Max te zien. Het blog-archief geeft een beeld van Liekes ontwikkeling vanaf april 2014. Portfolio reviews, workshops: het komt allemaal voorbij. Onder de titel 'De Verhalende Fotografie Experience' geeft Lieke Anna inmiddels zelf ook workshops.

------------------------------------------------

Ik zou het bijna vergeten: de rondvraag...

De CFC heeft van de Rabobank in het kader van hun actie Een aandeel in de Betuwe een cheque van €217,08 gekregen voor het samenwerkingsproject met het Odensehuis. Dank aan alle stemmers.

Trotse secretaris, penningmeester en voorzitter op de Rabobank. Foto genomen door de overbuurvouw van Kees, dan weet je dat.

Op 25 mei leidt Tom ons in in de Documentaire Fotografie. Dan is ook Renée Lankwarden van Odense aanwezig om het Odensehuis en het project toe te lichten. Voorts bespreken we de foto's van Lijnenspel (bezoek aan Den Haag, Erwin Olaf) en het restant van de Stoel-foto's.

De uitstap van 6 juli vindt plaats in Culemborg, met fotoopdracht. We hebben daarbij een geheel nieuwe start- en terugkom-locatie, dat wordt gezellig. Nadere instructie volgt.

De nieuwe opdracht van Tom ('Gelukkig hebben we de foto's nog') heeft de deadline van 24 augustus gekregen, waarna Tom op 31 augustus de resultaten presenteert. De beschrijving van de opdracht stond in een vorige nieuwsbrief:

Gelukkig hebben we de foto’s nog!
- op vakantie
- uit archief
- van iets wat was, maar niet meer is.
- wat jij mist.

Aan het werk!


vriendelijke groet,

de voorzitter
KeesM.

*) zo niet: jammer, dat heb je dan enorm gemist...

Read More...
IMAGE Nieuwsbrieven en blogberichten
Saturday, 27 April 2019
Tja, wat is het nut van een blog?

Onze club geeft aan de leden een prima nieuwsbrief uit. Hulde aan Milou, Joyce en Rob !!

Af en toe schrijf ik daar wat in, en dat roept de vraag op wat het nut van een blogbericht op deze site is. Als ik zie hoe weinig leden inloggen op de website is de belangstelling voor hetgeen áchter het wachtwoord staat, gering. Hoe staat het dan met belangstelling vóór het wachtwoord? De bezoekersaantallen aldaar overschrijden soms verre het aantal leden van de club, dus externe bezoekers zijn er kennelijk wel. Nu kan het zijn dat websurfers helemaal niet geïnteresseerd zijn in onze CFC, maar dat ze via Google bij ons tercht komen vanwege berichtjes over Elvira Smit van de Kronkeling, Maarten Rots of Erwin Olaf (geen link, want die staat dus in de Nieuwsbrief). Misschien moet ik meer doen aan name-dropping... Helmut Newton en Stephen Shore! Robert Mapplethorpe! Zo, eens kijken of deze blog meer belangstelling krijgt dan een doorsnee clubbericht ;-)

Stof tot nadenken bij het ontwerpen van een nieuwe website...;-)

InBeeld van de Fotobond

De Fotobond geeft sinds kort een digitale versie uit van het kwartaalblad InBeeld. Ik vind het een fantastisch product. Dit voorjaar heeft de Algemene Vergadering van de bond besloten het papieren blad nog te handhaven, zij het niet vier maar drie maal per jaar. Daarnaast verschijnen de papieren exemplaren ook in digitale vorm, met twee extra digitale versies, die niet op papier verschijnen. Het compromis illustreert een moeizame overgang van papier naar beeldscherm. Geleidelijkheid is hier kennelijk de beste weg. Begrijpelijk, want een boek of blad in de hand houden is gewoon lekker.

De digitale versie echter heeft grote voordelen. Mooi gemaakt, knap geprogrammeerd. Er zijn vooral meer foto's... Bekijk bijvoorbeeld de opnamen van de Bondsfotowedstrijd (al zijn die natuurlijk ook op de website van de Bond te bekijken).

Vergelijk de jongste papieren versie (nou ja, in pdf dan, of die van je deurmat) met de interactieve digitale...

Fotobond: ga zo door!

Terug naar normaal

Overigens valt me in de jongste versie van InBeeld op, dat de jury van de Bondsfotowedstrijd impliciet pleit voor een terugkeer naar 'normaal':

Juryleden waren Diana Bokje, René van Rijswijk en Hans Brongers. Hun rapport klinkt positief, maar constateert in het algemeen ook een aantal minder gunstige punten, vooral in de bewerking. Te veel verscherpt, overdrijving in verzadiging, dramatisering of filtergebruik, nèt het verkeerde papieroppervlak gebruikt, enz.

Ook Willem Melching spreekt in zijn rubriek 'Willem weet van wanten' over een overdosis drama in onze foto's:

Groots en meeslepend willen veel fotografen zijn. Dat valt in de praktijk nog niet mee, want de kijker is al zo verwend. De hele dag passeren op internet de meest dramatische plaatjes uit crisishaarden van over de hele wereld. Zielige mensen, grote branden en vreselijke ongelukken zijn maar één muisklik verwijderd. Kun je daar als goedwillende amateur mee concurreren? Nee, dat is best wel lastig. Daarom is het voor veel fotografen erg verleidelijk om hun foto’s te dramatiseren. Met HDR-technieken worden saaie kiekjes net zo lang gepimpt tot ze bijna onherkenbaar van grimmigheid zijn geworden.

Melching voegt zelfs toe: 'Photoshop maakt meer kapot dan je lief is'.

Het pleidooi voor minder drama klinkt mij als 'straight photographer' als muziek in de oren.

Ik zie overigens dat er weer blaadjes aan de bomen zitten, dus ik ga mijn camera uit het vet halen.

groet

KeesM

 

Read More...
IMAGE Uitstap Erwin Olaf
Saturday, 06 April 2019

Op zaterdag 6 april 2019 maakten we een zeer geslaagde uitstap naar de dubbeltentoonstelling van de jarige Erwin Olaf. Deze zeer enthousiaste en charmant Duits-Nederlands sprekende Italiaanse rondleidster maakte ons in het Gemeentemuseum wegwijs in de wereld van Olaf. Hier geeft zij uitleg bij een opname uit de Berlijnse serie. De rondleidster is kunsthistorica en toonde op haar smartphone het schilderij waarop de foto gebaseerd is. De andere helft van de groep had een andere gids, daar heb ik geen plaatje van :-(

RobM zal een blog schrijven over de uitstap (ik neem aan in de nieuwsbrief), dus dat hoef ik verder niet te doen.

Ik plan zelf een inhoudelijke beschouwing te maken op mijn site FotoCode. Even geduld.

Vriendelijke groet,

KeesM

Read More...
IMAGE Bijeenkomst 16 maart 2019
Saturday, 16 March 2019

Tjonge dit wordt een lang blog.

ALV

De ALV is goed verlopen. Korte samenvatting: alles is goedgekeurd en vastgesteld ;-)

EelcoB is nieuw lid van de Controlecommissie.

 

De Bondsfotowedstrijd 2019

De foto's zijn te vinden op de site van de Fotobond

Het belangrijkste inhoudelijke deel voor de pauze was het verslag dat JoyceE en ArnoE deden van hun bezoek aan de bespreking van de Bondsfotowedstrijd 2019 in Druten op zondag 3 maart. Ik geef hieronder het verslag van de hand van Joyce weer. Ik heb het voor dit blog minimaal geredigeerd.

-------------------------------

Impressie bespreking inzendingen Bondsfotowedstrijd

Er waren ongeveer vierhonderd mensen aanwezig. De fotoclub Maas en Waal had deze keer de organisatie van de Bondsfotowedstrijd op zich genomen in het kader van hun 25-jarig bestaan. Het was een lange dag. In de ochtend werden alle prijswinnende foto’s getoond en werden de prijzen uitgereikt. Na de lunch konden de fotoclubs hun series laten bespreken op voorintekening.

⦁ 164 clubs hebben ingezonden, dus in totaal waren er 1640 foto's
⦁ waarvan 251 bronzen stickers, 47 zilveren en 9 gouden
⦁ 2 bronzen stickers voor onze fotoclub: MilouO en JanC
⦁ de jury bestond uit: Diana Bokje, Hans Bongers en René van Rijswijk

In het praatje vooraf stelt de jury dat het niet gaat om de plaats waarop je bent geëindigd, maar om het leermoment en de inspiratie die je opdoet. Als je foto niet hoog heeft gescoord wil dat niet zeggen dat je foto slecht is, maar dat andere foto’s beter zijn. De beoordeling door de juryleden liep uiteen: voor dezelfde foto kon een 4 en een 9 gegeven worden!
Er wordt gelet op: verbeeldingskracht, scheppingskracht (=techniek) en zeggingskracht, waarbij verbeeldingskracht en zeggingskracht het voornaamste zijn.

Voor de presentatie in de CFC hebben Joyce en Arno een selectie gemaakt uit de winnaars: 107 van de 251 brons, 27 van de 47 zilver. Wel alle goud, dat is dit jaar overigens uitzonderlijk veel.

Uit het juryrapport:
Alle genres waren min of meer vertegenwoordigd. Volgens de jury waren alle stadia van fotografische ontwikkeling voorbij gekomen. Het overgrote deel van de foto’s waren gemiddeld, met aardig wat clichématige motieven als zonsondergangen, doorsnee reisfotografie, oververzadigde landschappen en zware dramatische luchten. De jury gaf de voorkeur aan foto’s die verrassen door onderwerpkeuze en vormtechnische uitwerking. In de technische uitwerking ging het redelijk vaak mis: te sterke verzadiging, zichtbare oververscherping, onscherpte waar het scherp moest zijn. Er waren redelijk wat slechte prints. Afdrukken zijn heel belangrijk, ze kunnen voor extra punt zorgen, maar ook voor puntenaftrek. De papiersoort kan het verschil maken.

Wat Joyce en Arno opviel bij de stickers:

Bij Brons (251)
⦁ Veel gemanipuleerde en geënsceneerde foto’s w.o. portrettten (sproeten zijn in) en stillevens, ook veel kinderen. Totaal ongeveer 28% portretten waarvan 11% kinderen.
⦁ functionele onscherpte
⦁ licht/schaduw
⦁ ongeveer 40% zwart wit
⦁ straatfotografie en architectuur wat minder aanwezig.

Bij zilver (47), eruit springen ook hier
⦁ portretten, ook van kinderen (34% w.v. 12% kinderen))
⦁ stillevens
⦁ 34% zwart wit

Bij goud (9)
⦁ Geënsceneerde foto’s
⦁ 4 van de 9 zijn portretten (44%), 2 met sproeten
⦁ 1 zwart wit

In zijn algemeenheid: felle kleuren ontbreken veelal, meer zachte tinten.
Redelijk wat vierkante foto’s.

Onze CFC-serie werd besproken door René van Rijswijk.

Opmerkingen vooraf:
⦁ Passe partout en foto moeten een geheel zijn en verzorgd
⦁ De fotograaf moet wat doen met een foto: licht en compositie geven meerwaarde. Je moet er wat aan toevoegen.
⦁ De foto’s worden individueel bekeken; de juryleden geven direct een cijfer. Maar er wordt ook gekeken naar de presentatie van de 10 foto's .
⦁ Ook hier de opmerking dat er een groot verschil in punten bij de jury was.

René van Rijswijk over onze individuele foto's:
MilouO:
⦁ Kleurig, weerspiegeling. De poes geeft aan deze foto de meerwaarde als toegevoegd beeldelement. Huizen en poes samen maken het verhaal. Mooi licht op poes. Zonder poes niet zo'n hoge score.
⦁ Man met hond: treurig beeld, omgeving die niet vrolijk stemt, melancholiek. Zou uit serie kunnen komen of er kan er een van gemaakt worden.
YvonneS:
⦁ Foto met rode achtergrond: muur correspondeert met rode stoplichten. Schaduwen bepalend. Figuur neemt schaduw bij de hand; is perfect gedaan.
⦁ Mensen op... Read More...

IMAGE Bijeenkomst 23 februari 2019
Friday, 01 March 2019
Je naam in de exif/IPTC-gegevens van je foto’s Iedereen weet dat een foto (jpg, bijvoorbeeld) niet alleen beeldinformatie bevat maar ook technische gegevens over gebruikte apparatuur, sluitertijd, diafragma enz.: een lijst zo lang als je arm. Tom Meerman wees er in zijn presentatie van de paprika-foto’s op, dat het verstandig is in je camera je naam te registreren als auteur en copy-rechthebbende. Die naam wordt dan automatisch in iedere foto vastgelegd. Je doet dat (doorgaans) in het menu met het steeksleutel-symbooltje, daarna bij mijn camera onder Save Data Setting. Het is wat gepuzzel met een cursor en letters op een klein schermpje, maar het is me gelukt. Bijkomend voordeel is dat je camera van je naam is voorzien, al zit die een beetje verstopt. Misschien helpt het, mocht je hem verliezen. Op mijn vakantie-cameraatje kan het niét, dus het gaat zeker niet voor alle camera’s op. Raadpleeg je handleiding! Ik had al wel uitgezocht hoe je eerste vier letters die de camera aan de bestandsnaam van iedere foto geeft, kan veranderen. DSCF3825.jpg wordt bij mij KEES3825.jpg. Dat gaat in hetzelfde menu. Dank aan Tom.   TomM wijst met de door zijn broer uit ebbenhout gedraaide 'baton'. Dat doet hij op een dia uit zijn fraai vormgegeven presentatie over het paprika-project. De beamer was door MarcelM bijgesteld: een aanmerkelijke verbetering. Foto Kees Molders   Stoel Als vervolg op de paprika-opdracht (29 foto's!) geeft TomM de opdracht 'stoel' mee. Nadere info volgt, maar denk alvast na over het fenomeen stoel.   15-minuten-presentatie LiaS hield een indrukwekkende en ontroerende foto-presentatie over een vrouw met anorexia, het diepe dal waar ze met haar kinderen doorheen moest en haar moeizame weg naar beterschap. Dat was met afstand de meest indringende presentatie die we ooit in de CFC hebben gezien... Hulde aan Lia. Dat herinnert ons er aan dat we meer werk van leden willen zien: heb je stof voor een 15-minuten-presentatie, meld je dan bij één van de bestuursleden. Je voordracht wordt dan ingepland in het jaarprogramma. Bedenk dat er in een club altijd mensen zijn die je willen helpen met het in elkaar zetten van een presentatie, als je er zelf niet uitkomt. Je moet dan wel je vinger opsteken in de rondvraag...   Aldi-prints onder goed licht We hebben vaker geluiden gehoord als zouden Aldi-afdrukken te donker zijn. MarcelM heeft het uitgezocht. Onder daglichtlampen liet hij een aantal zelf gemaakte proefafdrukken zien, vergeleken met overeenkomstige Aldi-afdrukken. De conclusie luidt, dat de Aldi-printjes niet te donker zijn, maar dat je foto’s onder goed licht moet bekijken. Anders oogt die te donker, maar dat ligt dan niet aan de afdruk... Aldi maakt prima afdrukken in glans en mat (nou ja mat: meer het aloude pearl): - A4 voor €0,49 per stuk + €1,99 verzendkosten; - 30 x 45 cm voor €1,99 per stuk + €3,75 verzendkosten. Vergeet niet, bij je bestelling het vinkje ‘automatisch verbeteren’ weg te halen. Verbeteren doen we zelf wel. Nu nog een sponsorcontract met de CFC ;-) À propos goed licht: The Online Photographer, een amerikaanse blogger, heeft op zijn blog op 22 februari (toeval?) een lang, zeer lezenswaardig artikel gewijd aan Dark Prints and Viewing Light. Hij gaat in een aanvullend artikel in op de verlichting van tentoonstellingen, een klachtenbron. "The way I feel is that to take a print that was made to be displayed under bright light and ruin peoples' experience of it in order to enhance its longevity is inherently absurd. Prints aren't magic fetishes that work in the dark. Why preserve something meant to be enjoyed if it can never be enjoyed?"   Histogram Marcel hield overigens ook een nuttige uiteenzetting over het gebruik van het histogram. Voor ons Portret-project van vorig jaar had ik eerder een tijdelijke histogram-pagina gemaakt die nog steeds bestaat. We hopen dat dit soort les-pagina’s voortaan in de onze eigen, nieuwe CFC-website kunnen worden opgenomen. Die komt er overigens aan... nog even geduld.   Soort zoekt soort HuubvB zoekt contact met clubgenoten die net als hij een camera van het merk S. bezitten, om tips uit te wisselen of problemen op te lossen. Een goede vraag. Vermoedelijk geldt iets vergelijkbaars voor anderen met de merken C., N., F., O. etc. Het vinden van lotgenoten wordt makkelijker als iedereen zijn gegevens op de site aanvult. Ook nieuwe leden zoeken contact over van alles, en het is wel zo galant als iedereen op de website zijn/haar naam, foto en andere gegevens op de profielpagina zet, achter het wachtwoord. Dus hierbij de... Read More...
IMAGE BFW2019 en raw versus jpg
Saturday, 02 February 2019

Hans S had de eer de bespreking te leiden van de veertig kandidaat-inzendingen voor de Bondsfotowedstrijd 2019. Ook de clubhond deed weer mee ;-)

Vervolgens schuifelden de leden langs de afdrukjes, met hun scorelijstje in de hand. Ter bezichtiging waren de inzendingen afgedrukt op Aldi-A4tjes; de echte inzendingen moeten net worden afgedrukt binnen een passe-partout van 40x50 cm. Zie de mail van Marcel M d.d. 21 januari 2019 en de nog komende nieuwsbrief.

Naar de BFW worden ingezonden de foto's van:

Milou O (2x), Yvonne S (2x), Luc S (2x), Marcel B, Jan C, Rob M, Joyce E.

Ikzelf heb een inleiding gehouden over de voordelen van raw- bestanden ten opzichte van jpg's, met voorbeelden van jpg's 'recht uit de camera' en in rawconverters behandelde raws. Ik overweeg een filmpje te maken van die inleiding. Op mijn site FotoCode heb ik een pagina over de behandelde software (o.a. Lightroom en Capture One Express), met beoordelingen en vindplaatsen.

Groeten,

KeesM

 

Read More...
IMAGE Opfriscursus
Saturday, 02 February 2019
    Op zaterdag 26 januari 2019 gaf Rob M in de bovenzaal van het Weeshuis de eerste les in zijn opfriscursus. Veertien CFC-leden verdiepten zich opnieuw in diafragma, sluitertijd en ISO, en vooral in de weerbarstige menu’s van hun camera’s.   Rob had met vooruitziende blik de eigenaren van Sony, Canon, Nikon en de rest gevraagd bij elkaar te gaan zitten, om de spraakverwarring te beperken. Marcel M gaf ondersteuning. Foto’s Kees M.   vriendelijke groet, KeesM Read More...
IMAGE Drukke start van 2019!
Saturday, 12 January 2019

RichardB (links) krijgt bloemen als dank voor het tien jaar (!) verzorgen van de website. foto: ArnoE

We zijn al geen saaie club, maar 2019 gaat echt sprankelen van de activiteiten. In de eerste bijeenkomst van 2019 hebben we stilgestaan bij het afscheid van enkele leden en bij ideeën voor de programmering van het komend jaar. En we hebben foto's besproken!

- MilouO start een project met een maandelijkse uitdaging in de eigen directe omgeving (met Elvira Smit en Maarten Rots als inspirators);

- de Activiteitencommissie organiseert op 6 april een uitstap naar de dubbel-tentoonstelling van Erwin Olaf in Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag;

- de inschrijving voor deelname aan de Open Monumentendag is geopend (14+15 september; thema: plekken van plezier... jawel...);

- HansK is gestart met een Natuurwerkgroep;

- in februari doen we de selectie voor de Bondsfotowedstrijd;

- we starten een fotografieproject in samenwerking met het Odensehuis in Culemborg (sociale fotografie);

- RobM organiseert een opfriscursus fotografie waarvoor hij meteen al twaalf delnemers kon noteren, dat wordt een zaal huren...;-)

- TomM organiseert in samenwerking met KeesM een tweemaandelijkse 'opdracht' fotograferen, de eerste keer geïnspireerd door Pepper #30 van Edward Weston;

- MilouO start als bestuurslid voor Communicatie per direct met een Nieuwsbrief. Die komt binnenkort in je mailbox.

In de Nieuwsbrief komt meer uitgebreide informatie over alles wat op stapel staat en hoe je je kunt aanmelden.

Dat wordt een goed jaar! Volgende bijeenkomst: 2 februari.

groet,

KeesM

 

 

 

Read More...
IMAGE Introductiebijeenkomst
Friday, 21 December 2018

Op 21 december hebben we in het Weescafé een introductiebijeenkomst gehouden voor (relatief) nieuwe leden. De hele club, de activiteiten en het verenigingsleven kwamen bij de koffie voorbij. Themagroepen, de hopeloos verouderde website, educatie, sprekers, fotografencafe's elders: alles is de revue gepasseerd. En het bestuur krijgt wat verse ideeën aangereikt...

Vlnr: Kees M, Rob M, Paul vdS, John vA, Yvonne M, Angela dK.

TonS was er ook, maar die maakte de foto en staat er dus niet op;-)

 

vriendelijke groet,

KeesM

Read More...
IMAGE Dat was Maarten Rots!
Tuesday, 18 December 2018

Maarten Rots (1982) is een interessante fotograaf en een begenadigd spreker - of moet ik zeggen entertainer. Enthousiast vertelde hij van zijn videoprojecten, dia-installaties, zijn opdracht voor een bank en de steeds abstracter wordende studies, zoals die van stationsarchitectuur in glas, condens en kleurvlakken. Hij deed verslag van zelf-opgelegde beperkingen (zie boven: fotografeer in een straal van 100 meter) die dwingen de omgeving beter te verkennen en beter te kijken.

Net als de vorige spreker die we ontvingen legde Maarten de nadruk op KIJKEN, desnoods zonder camera in de aanslag.

Kijk vooral op zijn site rond.

Er waren zaterdag 35 leden aanwezig.

Ook zijn publicaties 'March&Rock' vonden aftrek... Maarten was blij verrast met de verkoop. "Maar daar doe ik het natuurlijk niet voor", zei de kunstenaar - die niet van de lucht kan leven ;-)

Maarten is zijn publicaties begonnen om zijn fotografie in druk te zien, om inzicht in het fotografieproces te geven en te kunnen volgen in welke richting zijn werk zich ontwikkelt. Hij geeft het advies vooral veel foto's af te drukken (op klein formaat) om mee te schuiven en af en toe op terug te vallen. Foto's die eenmaal op de harde schijf in een map staan, verstoffen niet - maar raken wel makkelijk in digitale vergetelheid.

Volgende bijeenkomst: zaterdag 12 januari, 10:00 uur, Elisabethweeshuis. Op de agenda staat onder meer de Bondsfotowedstrijd, instructies volgen.

Groet

Kees Molders

Read More...
IMAGE Novemberblog
Monday, 26 November 2018

We hebben geen concrete bezoekcijfers, maar de expositie Culemborg in Fotolucht lijkt goed te zijn bezocht. We horen van de mensen van de Weeshuismuseum-receptie dat de bezoekers uitgesproken positieve reacties gaven. Op de Elisabethdag van 18 november waren we zelf ook aanwezig om toelichting te geven; het was toen ronduit druk. Er zijn relatief veel commentaren geschreven in het gastenboek.

De tentoonstelling is inmiddels afgebroken. Met vereende krachten werden de foto's van de borden gesneden, wat met alle op schuim geplakte foto's zonder schade lukte. De pulkjes van het plakschuim moesten in noeste handarbeid verwijderd worden, wat eveneens zonder schade werd volbracht.

Op het laatste bord werden nog wat resten ontdekt: gauw verwijderen, dan kunnen de borden gaaf in de opslag. Met een hoop gesjauw zijn ze met het montagemateriaal naar beneden gebracht en met een aanhangertje naar een opslagplaats, voor een volgende tentoonstelling.

Voor de foto's lijken we een uitstekende 'maatschappelijke' bestemming te hebben gevonden. Nader bericht daarover volgt, aan de fotografen wordt toestemming gevraagd.

foto's : Kees M

Op 24 november hebben we een zaterdag-bijeenkomst gehouden. Er zijn twee nieuwe bestuurders gekozen in vacatures, één is herbenoemd. De nieuwe bestuurssamenstelling verschijnt binnenkort op de website, zodra het bestuur heeft besloten over de taakverdeling.

Milou toonde in een 15-minuten-presentatie een fotografisch reisverslag van een noordelijke provincie in Vietnam, met toelichting op techniek en strategie.

We hebben daarna de resultaten van de uitstap naar de Blauwe Kamer (bij Rhenen/Wageningen) bekeken.

Na de koffie hebben we gezamenlijk de voor deze gelegenheid ingezonden foto's besproken. Immers: de bespreking van de foto's voor de Beste Club-wedstrijd is goed bevallen. Een moderator (in dit geval Marcel M, zie foto) leidt het gesprek en iedereen kan meepraten en op elkaar reageren. De fotograaf - indien aanwezig - heeft het laatste woord.

We willen vaker foto's bespreken, bespreek-methoden die bevallen zullen we aanhouden, maar we experimenteren ook met nieuwe manieren. We gaan in 2019 zo vaak mogelijk wat tijd (bijvoorbeeld een uur) besteden aan het behandelen van foto's, uitgezonderd de dagen dat we een uitstap of spreker hebben. De focus ligt op plenaire bespreking, maar een 1:1-gesprek is ook mogelijk.

Er waren behoorlijk wat inzendingen; de foto's die zaterdag niet aan bod kwamen zijn de volgende keer het eerst aan de beurt. Let op de komende uitnodigingen, met instructies voor nieuwe inzendingen.

Op zaterdag 15 december ontvangen we spreker Maarten Rots. Tot dan!

Vriendelijke groet,

de voorzitter,

Kees M.

Read More...
IMAGE Expositie C700
Tuesday, 06 November 2018

Hallo mensen,

in verband met een storing van de website kon ik geen blogje plaatsen over de opening van onze expositie C700.

Daarom nu (verlaat) een eenvoudige fotoreportage...

▲Een expositie is er niet vanzelf: de werkploegen hebben er dagen aan gewerkt. Hier Ruud V die voor de foto nóg een keer een balkje inkort..

▲De balkjes dienden als ophangbalk voor het raamwerk dat Ruud in 3D had ontworpen, inclusief een ingenieuze afstelconstructie om de boel waterpas te maken.

Tjee, zowaar de voorzitter aan het werk. Sommigen voeren uit...

foto: Ruud V.

▲... en anderen houden toezicht. Iémand moet het doen...

▲De schilderploeg zet de achtergrondplaten in de lak. Er is hierna nog enkele dagen doorgewerkt door andere mensen. De expositie was op tijd klaar!

(Is het nou toeval, de mannen met zaag en boor, de vrouwen met verfroller?)

▲Op zaterdag 13 oktober 2018 was het zover: de speeches konden worden gehouden. We zijn buitengewoon trots dat de burgemeester van Culemborg, de heer Gerdo van Grootheest, onze expositie heeft geopend.

foto: Huub van B.

▲De openingshandeling, geheel in stijl: de burgemeester maakt een selfie... De foto hierboven verscheen ook in de Culemborgse Courant.

foto: Luc Schaap

▲ De burgemeester maakt zijn selfie met de telefoon van Tom M., die de foto hierboven maakte met de telefoon van de burgemeester. Duidelijk toch?

foto: Tom M.

▲De burgemeester krijgt toelichting over de publiekswedstrijd. Op de foto enkele van de winnaars. Dat waren

Amar Sjauw En Wa, Hans de Jong, Jolanda Heijkoop, Nelly Abdullaeva, Gerdien Dijkstra, Jonathan van de Voorde en Tabitha den Hartog.

Foto: Arno E.

▲Vervolgens werd de burgemeester rondgeleid langs de verschillende wijken en buitengebieden die onze fotografen hebben vastgelegd.

▲Omdat niet iedereen tegelijk naar boven kon, draaide in de Atelierzaal van het Weeshuis een diashow.

Foto: Huub van B.

▲De activiteitencommissie die de expositie heeft georganiseerd. Deze mensen hebben zéér veel werk verzet met een prachtige expositie als resultaat.

▲▼Twee gestichte overzichtsopnamen van de gehéle tentoonstelling.

Foto's: Kees M (tenzij anders vermeld).

groeten,

Kees M

 

Read More...
IMAGE Kronkeling: Elvira Smit te gast
Wednesday, 26 September 2018

Op zaterdag 22 september hadden we een inleiding op het programma door Elvira Smit. Haar verhaal doe ik kort uit de doeken, hieronder. Er waren 28 leden aanwezig.

Rondvraag

Eerst de punten uit de rondvraag:
- De volgende bijeenkomst is de opening van onze expositie op 13 oktober 2018. Als je aanwezig wilt zijn: aanmelden via de toegezonden link is verplicht, uiterlijk 30 september. Er is op 13 oktober géén gewone bijeenkomst. De expositie is voor het publiek geopend vanaf 14 oktober.
- De daaropvolgene bijeenkomst is op 3 november, dan is er een kleine Algemene Ledenvergadering met bestuursverkiezing, plus de selectie voor onze inzending naar de afdelings-wedstrijd De Beste Club. Details voor het inzenden van fotowerk volgen per mail.
- Op 24 november wil de Activiteitencommissie een presentatie laten zien van foto's die tijdens de uitstap naar de Blauwe Kamer zijn gemaakt. Per mail volgt een instructie voor het inzenden van je werk.
- Het bestuur wil graag 15-minutenpresentaties inpassen in het jaarprogramma voor 2019. Als je je werk wilt laten zien: meld het bij één van de bestuursleden.

 

KRONKELING: een foto liegt de waarheid


dat is de naam waaronder Elvira Smit haar website en 'nuchter fotografieblog' verzorgt. Die naam Kronkeling is een homage aan journalist en schrijver Simon Carmiggelt die in korte karakterschetsjes, kronkels, het gewone leven uit de doeken deed. Carmiggelt deed met taal wat Elvira met de fotografie wil doen. Confucius parafraserend kun je stellen dat een gewoon mens (fotograaf) naar bijzondere dingen kijkt, maar dat een wijs mens zich verwondert over alledaagse zaken.
Je kunt weliswaar cursussen volgen in fototechniek maar je leert daar niet Kijken. De site is Elvira's eigen leerschool in het streven naar beter kijken, beter zien.

Elvira Smit laat zien dat fotografen ook in analoge tijden moesten zoeken naar de juiste plaat


Elvira nodigt ons uit om van haar inleiding tweerichtingverkeer te maken, ze wordt dan ook meermalen onderbroken met vragen en aanvullingen.  Ze doet verslag van meerdere fotoprojecten (die je kunt bekijken op haar site). Haar projecten moeten bovenal haalbaar en afgebakend zijn. Ze adviseert van fotograferen een routine te maken en je te richten op het proces en niet meteen op het resultaat. Ze fotografeert daarom in haar eigen woonomgeving, die altijd bij de hand is, en stelt zich ten doel iedere week een foto te produceren en toe te voegen aan haar project.

Aanvankelijk kost het moeite tenminste één maal per week van huis te gaan met de camera op zak. Naarmate de routine er in komt worden de fotowandelingen een verslaving. Na verloop van tijd heb je alles in je buurt wel gezien, wat dwingt tot beter kijken, herontdekken van de gewone omgeving en oog krijgen voor alledaagse gebeurtenissen. Straatfotografie komt je niet aanwaaien: je moet vooral veel produceren om er van te leren. Do a lot of work, citeert ze Ira Glass: maak veel kilometers, veel uren, veel foto's en selecteer streng.
Ze geeft een belangrijk advies: wacht lang met het beoordelen van je foto's. Ze moeten niet te vers zijn, foto's moeten rijpen, gooi ze niet te snel weg.  (Her)bekijk je oogst en je aanvankelijke selectie na twee maanden en je komt hoogstwaarschijnlijk tot meer afgewogen resultaten.

Elvira Smit levert door haar eigen zoektocht naar 'beter kijken' goed toepasbare adviezen en inzichten voor je eigen fotowerk. Kijk op haar blog en lees de kronkeltips over fotografie, fotografen, haar projecten en opiniestukken.


Wie er niet was, heeft een uitstekende voordracht gemist... Elvira's sheets komen beschikbaar maar zullen niet op de CFC-website worden geplaatst.

Gelderlander

O ja, kijk ook eens in De Gelderlander. Twee keer in de week verzorgt Tom Meerman op pagina 2 een rubriek Zo Gezien waarin hij een eerder geplaatste nieuwsfoto van fotografisch commentaar voorziet. Te vinden in de bieb, maar ook online.


Vriendelijke groet van de voorzitter,
KeesM

Read More...
IMAGE OMD 2018 en CFC
Saturday, 08 September 2018

Foto's: Kees M

Op vrijdag 7 september hebben we de foto's van onze expositie 'In Europa', ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2018, opgehangen in de Grote Barbarakerk. Zaterdagochtend hebben we de expositie geopend met een toespraakje, koffie met cake, bloemen voor de kosteres en een rondgang langs onze opnamen van wereld-erfgoed in ons werelddeel.

De bezoekersaantallen waren niet erg groot; telkens als er een concert in de kerk afgelopen was stroomden er tusen tien en dertig mensen langs.

Bij de rondleiding, 's morgens, werden twee zaken genoemd die ik hierbij nog even onder de aandacht breng:

1. de luchtfoto's van Culemborg uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw van het ministerie van Defensie. Bekijk ze op de website, door dubbelklikken vergroot je de opnamen. Klik ook op de knop die het hele beeldscherm in gebruik neemt.  Bij het online-bekijken zie je een watermerk van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in beeld. Als je onder de foto op de knop download klikt, krijg je een 'schone' foto.

2. de expositie Herkenbare Historie in het oude stadhuis (raadszaal), die is samengesteld door Arnold Verschoor. Arnold heeft vele jaren gewerkt voor de Culemborgse Courant, toen dat nog een echt lokaal product was. Vooral voor Kuilenburgers met nostalgische gevoelens erg interessant. Een feest van herkenningen. Nog tot en met 16 september, zie voor tijden de poster hieronder. Dit is een leuke tentoonstelling: zeer aanbevolen!

vriendelijke groet,

Kees M.

 

Read More...
IMAGE C700 en CFC
Wednesday, 05 September 2018

Voor het eerst waren we op 1 september bijeen in het Atelier van het Weeshuis, en niet meer in de bovenzaal. Het was even wennen aan de nieuwe opstelling: hoe zet je de tafels en stoelen neer voor een efficiënt verloop van het ochtendprogramma? Het was enig zoeken; de klaptafels maken soepele verbouwing van het interieur mogelijk. En even met koffie naar buiten lopen was ook (letterlijk) een verademing.

foto: Luc S

De Activiteitencommissie had alle kandidaat-foto's voor de tentoonstelling Culemborg in Fotovlucht laten afdrukken. Hier buigen de leden en de curatoren zich over de oogst, die een beeld moeten geven van hoe Culemborg en na 700 jaar stadsrechten uit ziet. *)

foto: Luc S

De curatoren (van links naar rechts: Hans van Weelden, Jan Ros en Jesse Krol) hebben zich na de gezamenlijke inspectie teruggetrokken om een selectie te maken van opnamen waarvan zij vinden dat die een afgewogen, museum-waardige expositie vormen. Jan Ros gaf een kritisch overall-commentaar op de verrichtingen van onze inzenders. Kritisch: daar leer je van, dit is immers ook een excercitie in 'beter worden' in je fotografie. Vervolgens bespraken de drie mannen de afzonderlijke opnamen.

foto: Kees M

Het driemanschap heeft - ook in de voorbereiding - veel tijd en deskundigheid gestoken in onze expositie: daarom bloemen, zoenen van de Activiteitencommissie en veel dank van de deelnemers. De commissie heeft zich na afloop meteen gestort op de verdere voorbereidingen van de tentoonstelling. We zijn er nu al van overtuigd dat de bezoekers onze tentoonstelling met plezier zullen bekijken en extra zullen genieten van de ingebakken puzzel 'waar is dit, herken ik dat?'.

foto: Kees M

Er stonden nog twee onderwerpen op de agenda. De Themagroep die vorig jaar een mentoraat met Jan Ros heeft gedaan, presenteerde de persoonlijke resultaten. Hierboven vertelt Loes vdB over haar ervaringen op de bloemenmarkt waar ze de straatfotografie heeft beoefend. Overigens waren met name Loes en Yvonne vG nogal bescheiden wat hun series betreft: beiden hebben hun foto's ook voorgelegd aan de portfolio-besprekers van het Fotografencafé Kasteel Woerden. Die hebben hun series verkozen om op de website van het café te verschijnen (even bladeren).

foto: Kees M

Tenslotte waren er de inzendingen van de publieks-fotowedstrijd ‘Mijn favoriete plekje in Culemborg’, die verbonden is aan onze expositie: de zeven opnamen die opgenomen worden in onze expositie zijn door de clubleden verkozen.

Onze expositie wordt financieel gesteund door het Cultuurfonds Culemborg, Rabobank West Betuwe en Profotonet.

Groet,

Kees M

*) Hier en daar, niet in de laatste plaats in de Culemborgse Courant, kom ik de stelling tegen dat Culemborg 700 jaar bestaat. Dat is een misvatting: 700 Jaar geleden kreeg Culemborg stadsrechten en dat is toch echt iets anders. Wie echt dacht dat Culemborg 700 jaar bestaat, zou - om tot inkeer te komen - lid moeten worden van de historische vereniging Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden. Ieder ander zou dat trouwens ook moeten doen.

 

 

 

Read More...

Foto's van de maand (Winnende foto's)

Welkom: kijk, geniet en laat je inspireren!

Fotoclub Culemborg

Fotobond logo final 500px

Leidraad voor onze vereniging is dat iedereen met plezier in fotografie, beginner of professional, zich bij ons thuis moet kunnen voelen.
We willen een actieve club zijn met veel ruimte voor eigen initiatief van de leden.

Read more: Welkom: kijk, geniet en laat je inspireren!